• Woudsend JO17: Sinterklaas heeft QVC roots, maar is een Woudsender

18 nov 2018
  • Er is na afgelopen zaterdag gerede twijfel of Sinterklaas zich daadwerkelijk aan het celibaat heeft gehouden. Het team van Woudsend JO17 leek namelijk alle goedgeefse eigenschappen van de goedheilig man in zich te hebben verenigd. Er gaan zelfs geluiden dat de beste man incognito de wedstrijd heeft bezocht en tevreden knikkend zijn nakomelingen heeft gade geslagen.

17 november, de vorst aan de grond, maar geen vuiltje aan de lucht. Na een lekkere, maar niet al te lange warming up, begon Woudsend meteen goed te voetballen. Roy, enigszins geblesseerd stond natuurlijk onder de lat. De achterhoede bestond uit Colin, Jouke, Douwe en Hylke. Het middenveld werd gevormd door Senna, Lars en Dylan. En in de voorhoede stonden Sven, Marco en Yvar. Er werd goed gecombineerd, driehoekjes gemaakt, diepte gevonden en er werden kansen gecreëerd. Het was wachten op een doelpuntje.

QVC, de tegenstander van vandaag, kwam wel eens voor het doel, maar dit was allerminst verontrustend. De paniek sloeg ook beslist niet toe op het moment dat een spelhervatting vanuit een doeltrap mislukte. De mannen hebben de opdracht om altijd van achteruit op te bouwen. Dat wil zeggen breed staan zodat de tegenstander, die meestal met 3 voorhoede spelers speelt, moet kiezen tussen 4 verdedigers van Woudsend. De keeper heeft (theoretisch) dus altijd één vrij aanspeelpunt. Lukt dit niet dan moet de bal ‘lang’. Eén en ander vereist wel wat basistechniek: Een strakke pass, een goede aanname en een vervolgpass.
    Deze keer ging de bal keurig naar de vrijstaande back. De tegenstander snoepte echter de bal af, QVC wist het gemetselde muurtje te slopen en scoorde in de 12e minuut de 0-1.

Nothing on the hand. Woudsend bleef best wel aardig voetballen. En bleef ook gevaarlijk. Helaas had vooral de keeper van QVC daar geen boodschap aan. Hij was met geen mogelijkheid te passeren. Daarmee trad opnieuw de voetbal wet in werking: als je zelf niet scoort, krijg je’m tegen. In de 20e minuut scoorde de Quick Valken Combinatie 0-2.

Nog steeds geen onrust. En terecht. Woudsend bleef best wel aardig voetballen. En bleef ook gevaarlijk. Helaas had de keeper van QVC daar heel lang nog steeds geen boodschap aan. Gelukkig werd in de 31e minuut een mogelijkheid gegrepen om hem te passeren. Lars gaf een prima diepte bal. Yvar kon linea recta op de keeper af en wist de atletische jongeman eindelijk te passeren: 1-2.

In de rust was er ook geen paniek. Woudsend was de betere ploeg. Met meer scherpte voorin en met name in de spits wat meer activiteit, was het een kwestie van tijd tot de mannen uit Stavoren zouden worden opgerold. Jeen (die al een wedstrijd en een doelpunt in de benen had) kwam in de ploeg voor Marco (die opnieuw erg lief was voor zijn directe tegenstandster) en Remon voor Dylan. Senna was wegens ademnood eerder al vervangen door Leo. Er werd afgesproken dat als Woudsend niet binnen 15 minuten de gelijkmaker had gescoord er weer met een extra spits zou worden gespeeld.

Woudsend kwam bedrogen uit. Het niveau van het begin van de eerste helft werd niet meer gehaald. Want in de 50e minuut scoorden de gasten een weergaloos doelpunt: 1-3 vanaf een meter of 20. Snel werd er geschakeld. Marco ging achter Jeen spelen, alles of niets. Dat betekende dat achterin 1-op-1 zou worden gespeeld. Daarom werd gekozen voor de meest potige mannen. Colin was het slachtoffer. Zijn directe tegenstander was nog nauwelijks gevaarlijk geweest. Met maximale inzet en slimmigheden, zoals een duwtje op zijn tijd, wist Colin zich uitstekend staande te houden!

De 1-4 viel echter ook al snel. Opnieuw een schot van afstand. Het lukte keeper Roy door een blessure niet om de handen goed achter de bal te krijgen.

Raar maar waar, Woudsend bleef kansen krijgen. Sven onderscheidde zich. Zoals altijd, geblesseerd of niet, kletste hij er ook vandaag weer vol op. Sterk aan de bal wist hij regelmatig zijn tegenstander te passeren en de achterlijn te halen. De voorzetten waren op maat, maar werden helaas steeds gemist.

Woudsend was veel voor de bal, waardoor de verdedigers in een tegenaanval vaak tegenover een overtal kwamen te staan. Tot dan wist laatste man Jouke met zijn van vaderskant geërfde snelheid de gaten steeds prima dicht te lopen, negen van de tien keer met een prima opbouwend vervolg. Maar helaas wist QVC tegen het einde van de wedstrijd toch nog de 1-5 aan te tekenen.

Uiteindelijk kan alleen maar geconcludeerd worden dat Woudsend JO17 opnieuw een overwinning als een Sinterklaascadeautje heeft weggegeven. Er was er veel inzet, maar misschien ontbreekt de ‘death or the gladioles’ houding en is er net wat teveel (?) respect voor de tegenstander. Overtredingen worden immers bijna niet gemaakt. Als echter gekeken wordt naar waar het team vandaan komt, dan kan gezegd worden dat het voetbal steeds wat beter wordt. Een pleister op de zere wonde.

Volgende week wachten de Kypmantsjes.
    The gladioles!