• Scorebord journalistiek: Woudsend JO17 wint ook laatste wedstrijd glansrijk

21 mei 2019
  • Zaterdag 18 mei speelde de JO17 zijn laatste wedstrijd van het seizoen tegen de jongens van FVC JO17-3, de nummer 4 van de ranglijst. In de heenwedstrijd speelden de Woudsenders hun beste halve wedstrijd van het jaar door in de tweede helft een 4-1 achterstand weg te poetsen en met 4-4 uit Leeuwarden te vertrekken.

De voorbereiding verliep voor beide partrijen nogal rommelig. Op het hoofdveld kon niet gespeeld worden. Daardoor werd op een helft van het bijveld door beide partijen gezamenlijk het verhaaltje van de warming up afgedraaid.

De Leeuwarders kwamen het best uit de startblokken. Zij hadden de knop omgezet en bleken over enkele creatieve spelers te beschikken. Vlot konden zij druk zetten op de verdediging van Woudsend. Jouke en Douwe hadden in het centrum hun handen vol. Maar samen met Colin en Hylke op de flanken wisten zij de geel-rood-groenen voldoende dwars te zitten. Toch kon de verdediging niet voorkomen dat er enkele gevaarlijke situaties ontstonden. Gelukkig heeft Woudsend de beschikking over een prima keeper met uitstekende reflexen. In de eerste 5 minuten toonde Roy zijn talenten, zo wist hij na een fraai vluchtelement waar Epke jaloers op zou zijn geweest, een hard schot van de gasten klemvast uit de kruising te plukken.

Volledig tegen de verhouding in kwam de thuisploeg echter op voorsprong. Van achteruit ontving Eise op de linkshalf de bal en wist Yvar te bereiken. In een vlotte beweging wist de linksbuiten de bal laag voor het doel en in de voeten van spits Marco te schuiven. De ontdekking van het jaar schoot de bal beheerst in de linker hoek: 1-0.

De gasten waren geenszins uit het veld geslagen en bleven goed voetballen. Woudsend was veroordeeld tot tegenhouden en verstoren. Gevaarlijke situaties ontstonden, overtredingen moesten worden gemaakt en ballen tot corner verwerkt. Na een kwartier wist FVC een corner tot bij de tweede paal te trappen. De volledig vrijstaande buitenspeler hoefde slechts zijn geboetseerde kuif tegen de bal te planten en liet daarmee de 1-1 aantekenen.

Als team speelde FVC in de beginfase beslist een betere wedstrijd dan Woudsend. Helaas voor hen bestond het team uit een aantal ‘stadjers’. Het type dat bij enkele tegenslagen wat begint te jengelen en te zeuren. Deze verandering van de sfeer begon vorm te krijgen na de 2-1 en 3-1 van Woudsend. Twee prima uitvallen van de dorpsploeg met in beide gevallen fraaie individuele acties van Yvar. Ook de 4-1 viel na een uitstekende individuele actie, deze keer van Marco.

Langzaam maar zeker kregen de plaatselijke JO17-spelers wat meer zelfvertrouwen. De achterhoede kreeg meer controle en op het middenveld kwamen Leo en Eise wat meer aan voetballen toe. Lars trok het initiatief steeds meer naar zich toe en liet vijf minuten voor rust zijn voeten spreken. Na een goede dubbele één-twee met Eise passte de jonge spelverdeler diep op Yvar. De laatste liet het net voor de vijfde keer bollen en met een onverwacht grote 5-1 voorsprong werd de kleedkamer opgezocht.

Tijdens de rust werden Colin, Hylke en Sven gewisseld. Senna en Remon kwamen op de backposities te spelen en Jeen werd als hangende spits ingebracht waardoor hij zo veel mogelijk uit de 2 tegen 1 situaties kon blijven.

Heel even leek het of FVC terug in de wedstrijd zou komen toen zij al na een minuut of 7 een doelpunt wisten te scoren. Een hoge bal werd niet goed door Woudsend ingeschat en was de inleiding tot de 5-2. De hoop van de gasten werd echter al na 60 seconden de grond in geboord toen Yvar opnieuw wist te scoren en met de buitenkant voet de keeper op het verkeerde been wist te zetten: 6-2. De tweede helft was amper 10 minuten oud toen het gezeur en gezever van de Leeuwarders verder toenam na opnieuw een combinatie over links. Eise en Yvar wisten elkaar in een aantal leuke combinaties de bal toe te spelen. De handige linksbuiten stuurde opnieuw enkele tegenstanders het bos in: 7-2.

De coach wisselde nog een aantal keren. Colin kwam op de linkshalf te spelen, op de plek van Leo. Sven ruilde met Marco en Hylke loste Jouke af. Ondanks de vele wisselingen (Remon en Hylke ruilden ook nog van positie) hield Woudsend prima stand. FVC wist echter nog flink druk te zetten. Zij wisten nog één keer te scoren en meenden met 7-3 richting huis te kunnen gaan. Daar dacht Sven anders over. Vlak voor tijd wist de felle rechtsbuiten na een uitbraak de steekbal van Yvar keurig te promoveren tot doelpunt.

Daarmee sloot Woudsend JO17-1 het seizoen af met een prima resultaat: 8-3 winst. De tweede plaats en mooie herinneringen waren de beloning voor een jaar waarin veel vooruitgang is geboekt. Wie herinnert zich niet de eerste wedstrijden (WPB 8-0 verlies, De Wâlde 10-0 verlies en CVVO 10-2). Niemand? Oh, gelukkig maar.

Roy, Hylke, Remon, Colin, Douwe, Jouke, Senna, Eise, Lars, Dylan, Leo, Roan, Marco, Yvar, Jeen en Sven, bedankt en tot volgend seizoen op de voetbalvelden van v.v. Woudsend!

Otto