• JO17 eenvoudig langs SDS-Nijland JO17-2

  10 okt 2020
 • Vandaag ontbraken maar liefst 5 spelers. Robin en Sven waren elders, Chris en Olger waren geblesseerd en Sepp was, zo werd gefluisterd, in de kantine. Gelukkig speelden de 11 van Woudsend uit. Daardoor had de uitspelende ploeg toch nog supporters. Door de coronamaatregelen is publiek immers niet toegestaan. Ouders die rijden zijn op de regel een uitzondering. Woudsend had daarmee toch een twaalfde man. Helaas is aanmoedigen en schreeuwen niet coronaproof en dus niet toegestaan. Temperentia is niet een van de deugden des levens die de chauffeurs bezitten. De heren waren, met name in de tweede helft, gelukkig, nadrukkelijk aanwezig. Dit leverde de mannen, die hier AVG-proof geanonimiseerd worden als Bill Flower, Hairy Greasy the Freeze en Case from the Cage, na afloop een bescheiden reprimande op.

  Wie overigens ook een reprimande verdiende was de scheidsrechter. Deze Zu Hause Flauser zat er regelmatig naast, zoals tweemaal onterecht voor buitenspel blazen en het niet toekennen van een zuivere penalty. Gelukkig hadden zijn dwalingen geen invloed op de einduitslag. Het weer bleek wel invloed op het spel van de Woudsenders te hebben. De mooi-weer-voetballers hadden de grootste moeite om de elementen te trotseren. De jongens uit Nijland, Easterein, Wommels, Itens, Rien, Skrok, Hinaard, Edens, Trijehuzen en Hidaard mazzelden enigszins dankzij de meewind.

  Die mazzel kwam pas nadat Woudsend een flink aantal grote kansen had laten liggen. Lars schoot de bal in de handen van de keeper, Jeen schoot naast en Eise kopte over. Achterin was niets loos. Remon had samen met zijn verdedigende kompanen Jarno, Timme en Hille alles in de tas. Ook op het middenveld waren geen onoverkomelijke problemen. Youri en Tieme stonden op de flanken. Ties en Lars centraal. Tjeerd kreeg in zijn doel slechts enkele ballen te verwerken.

  Over het team hing echter een bepaalde loomheid. Als Ajacieden, er van overtuigd dat het doelpuntje wel valt, het varkentje wel wordt gewassen, ontbrak er bij de veel spelers een bepaalde felheid. Ook toen de scheids een 100% strafschop weg wuifde leek heel Woudsend dat te accepteren. Ties, die nog steeds droog stond, toonde gelukkig wel felheid. Daardoor scoorde de controlerende middenvelder de 0-1. In de 23 minuut wist hij na een corner net wèl die voet tegen de bal te krijgen.

  Intussen was het gestopt met zachtjes regenen en was de hoosbui begonnen. Kleren werden zwaar, lichamen koud en het zicht minder. Hille deed de bril af. Brildragers weten dat het heel lastig kijken is met het ontspiegelde glas vol regendruppels. Case from the Cage bleef desondanks dapper op zijn post en stak de vlag omhoog wanneer hij dat nodig vond. Bill en Hairy nipten onder de luifel van de kantine aan de warme koffie uit de thermoskan, schoven iets naar elkaar toe en kropen behaaglijk nog wat dieper in hun kraag.

  De mannen van SDS-Nijland JO17-2 hadden zoals gezegd de wind mee. Vanuit een ongelukkige situatie kregen zij een corner cadeau. De hoge bal leek een prooi voor keeper Tjeerd. Overtuigd riep hij “LOS”. Voorspellende woorden van de jonge doelverdediger. 1-1. Woudsend bleef wat aanmodderen. Ties liet even zijn spierballen zien en maakte een overtreding op 824 meter van het doel. De lange verdediger van de thuisploeg nam een flinke aanloop en schoot de bal gedragen door de harde wind zo richting doel: 2-1. Een tegenvaller zo vlak voor rust.

  Het coronaprotocol van SDS voorzag helaas niet in limonade tijdens de rust. Gelukkig was de leider van Sterk Door Samenspel zo sympathiek om de van thuis meegenomen bosvruchtenlimonadesiroop met de Woudsend spelers te delen. De met warmwater aangelengde siroop deed wonderen. Woudsend kwam feller uit de startblokken. Jeen schoot hard op de paal na een minuut of vijf spelen. En ook Eise geselde het aluminium vanaf een meter of 25.

  Opnieuw was het Ties die het juiste voorbeeld gaf. Vanuit een corner van Youri had de doorzetter slim positie gekozen vlak bij de korte keeper en wist hij de 2-2 op het scorebord te zetten. Het kwartje leek ook bij de rest te vallen. Het werd allemaal wat minder mat. Eise was er als de kippen bij toen de keeper van SDS een doeltrap zag mislukken. 2-3 na een minuut of 64 voetballen. Ook Jeen pikte zijn doelpuntje mee toen hij als een ware spits fel, fanatiek en overtuigend voor de man kwam en de bal hard tegen de touwen joeg: 2-4. Het was niet alleen inzet en overtuiging waardoor Woudsend zo snel op voorsprong kwam. Het team liet in de tweede helft ook veel beter spel zien. De jongens durfden elkaar in de voeten aan te spelen, driehoekjes werden weer gevormd, balletjes gekaatst. Remon gaf terecht veel vertrouwen aan Hille, Timme en Jarno en schoof enkele keren goed door. Tjeerd maakte de paar ballen die hij nog kreeg vakkundig onschadelijk. Youri stond de tweede helft op en ook Tieme speelde op het middenveld (tot aan zijn blessure) een prima wedstrijd.

  Jeen liet nog één keer zien hoe het moest en zette druk op de verdediging. De keeper roste de bal paniekerig weg, zo bij Lars in de voeten. De aanvoerder toonde weer over hoeveel voetbalkwaliteit hij beschikt en schoot de bal in een fraaie boog in het lege doel. Daarmee stond de eindstand van 2-5 op het scorebord.

  Woudsend JO17-1 pakte opnieuw 3 punten. In de competitie begint duidelijk te worden welke teams de betere zijn en welke de zwakke broeders. Woudsend staat nu 4e en lijkt aan te haken bij de ‘toppers’. Eén van die toppers is de tegenstander van 2 weken geleden. Woudsend verloor, maar dat had niet gehoeven. Uw scorebordjournalist durft nu al te stellen dat er 3 wedstrijden mooie uitdagingen worden: Tegen LSC, Harlingen en Bolsward. De competitie kan tegen deze teams worden gewonnen. Het kampioenschap kan echter worden verloren tegen de zwakke broeders. (Cruyff had het vast beter verwoord.)

  Volgende week een herkansing tegen Jacobiparochie, een op papier zwakke broeder. De wedstrijd werd eerder afgelast wegens coronaperikelen bij St. Jabik. Hopelijk blijft iedereen gezond en dalen de trendcijfers zodat we ook volgende week gewoon weer lekker los kunnen. Duimen dat dan ook Olger, Chris, Sepp en Robin weer mee kunnen doen. En wie weet kan Sven eindelijk zijn debuut maken in de JO17.

  Nog één ding, op verzoek van Remon: Er was iemand die op enkele meters afstand voor een leeg doel de bal naast schoot. Oh Jee… wat een misser 😉