• 2015-heden

  Het mislopen van promotie in 2015 blijkt een harde tik te zijn geweest

  Geschreven door Xander van der Vegt

  Begin augustus startte Woudsend het seizoen 2015-2016 met een flinke kater na het mislopen van promotie tegen De Lauwers. Met sterke ploegen als Scharnegoutum '70 en FDS die dit seizoen toetraden tot de competitie, was het nog steeds de doelstelling om zo lang mogelijk om de bovenste plaatsen te strijden. De jaarlijkse bekerpoule werd, tegen alle verwachting in, als koploper afgesloten. 4e klasser IJVC werd in IJlst op 3-3 gehouden. Vervolgens werd QVC (3e klasse) met 4-3 werd verslagen, evenals competitiegenoot Oudega (0-4).

  Woudsend ging met een goed gevoel de competitie in, maar dat gevoel verdween al snel na een 0-3 nederlaag thuis tegen titelkandidaat FDS. Twee overwinningen volgden op Blokzijl (2-5) en SWZ Boso Sneek (1-0), maar het goede gevoel van vorig seizoen kon niet worden vastgehouden. De weken/maanden die volgden voor de winterstop waren zware tijden voor Woudsend, met nederlagen, waaronder 5-1 tegen Oudega, vele blessures en moeizame wedstrijden. Er moest in oktober ook worden aangetreden in de volgende ronde van de beker. Op bezoek bij, destijds de koploper van de 2e klasse, Zeerobben, hield Woudsend lang stand. Uiteindelijk viel een paar minuten voor tijd de 1-0 voor Zeerobben, waardoor Woudsend met gemengde gevoelens het bekertoernooi verliet. Na deze bekerwedstrijd eind oktober wist Woudsend nog een knappe overwinning te boeken uit bij Creil (1-2), maar de rest van de wedstrijden viel er niet veel te juichen voor de ploeg van Douwe Zeldenrust.

  Ook na de winterstop kon Woudsend het tij niet keren. Meer spelers raakten (langdurig) geblesseerd en de juiste vorm was er niet bij het team. Er werden wel een aantal wedstrijden gewonnen na de winterstop, met de 2-1 thuisoverwinning tegen Creil als beste prestatie, maar het dal was inmiddels te groot geworden om er nog uit te kunnen klimmen. De laatste wedstrijd in Hindeloopen tegen Hielpen paste precies bij het slechte seizoen van Woudsend. Er werd met 3-1 verloren waardoor plaats 10 de definitieve plek was van Woudsend in de eindstand.

  Na het teleurstellende seizoen 2015-2016, begon Woudsend 1 weer hoopvol aan het seizoen 2016-2017. Er waren een aantal nieuwe spelers aangesloten bij de A-selectie en met een groep van 24 man moest er flink gestreden worden voor een basisplek. In de beker verliep het spel nog niet vlekkeloos bij Woudsend. Renado was met 4-0 te sterk en van Langweer werd nipt gewonnen met 2-1. Wel was er het knappe gelijkspel tegen 3e klasser NOK (0-0).

  De laatste wedstrijd van de beker was dus een goede generale voor de start van de competitie. Uit bij Ens ging het echter toch mis (1-0). In de vier daaropvolgende wedstrijden pakte Woudsend geen enkel punt en stond het met 0 punten op een gedeelde laatste plaats. De selectie van Woudsend begon in de herfstmaanden te krimpen door verschillende omstandigheden, maar in de zesde wedstrijd werd thuis tegen IJVC wel het eerste punt gepakt (1-1). De resultaten daarna waren behoorlijk te noemen. Er werd in de resterende zes wedstrijd alleen verloren van titelkandidaten Sleat (2-1) en VENO (0-1), drie keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld.

  Met vertrouwen ging Woudsend daarom ook het nieuwe jaar in. Spelers keerden terug, waardoor de groep weer wat groter werd. De oefenwedstrijden tegen 4e klassers VHK (destijds koploper) en Delfstrahuizen eindigden beide in 1-1. Alleen de laatste wedstrijd voor de hervatting van de competitie ging ruim verloren met 1-7 tegen NOK. De eerste vier wedstrijden na de winterstop pakte Woudsend zeven punten. In de resterende acht wedstrijden van het seizoen werd wederom verloren van de hoogvliegers MSC Meppel (3-1), SWZ Boso Sneek (2-4), VENO (3-0) en de latere kampioen Sleat (0-5). De overige wedstrijden werden, op een 2-2 gelijkspel na tegen IJVC, in winst omgezet. Zo ook de laatste wedstrijd, waardoor er met een overwinning afscheid werd genomen van trainer Douwe Zeldenrust.

  15 augustus 2017 begon voor Woudsend 1 het seizoen 2017-2018. De eerste training stond gepland onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Hans Hamersma en zijn assistent-trainer Dave van Haaren. Met een groep die niet veel gewijzigd was, wilde de A-selectie zich revancheren ten opzichte van het vorige seizoen. In een zware bekerpoule met streekgenoten De Wâlde, NOK en Makkum werd er drie keer verloren met respectievelijk 0-3, 1-2 en 2-1.

  In tegenstelling tot het vorige seizoen, toen pas in de zesde wedstrijd het eerste punt werd gepakt, wist Woudsend nu de eerste wedstrijd van de competitie meteen winnend af te sluiten. Thuis werd er met tien man nipt gewonnen van Blokzijl (2-1). Ook het tweede duel pakte Woudsend een punt (2-2 op bezoek bij IJVC). Met vier punten uit twee wedstrijden was de start van de competitie dus goed. Daarna volgde een mindere periode. De eerstvolgende vijf duels werden allemaal verloren in de competitie, waarvan in een aantal duels de nederlaag het aan zichzelf had te wijten. December was wel weer een uitstekende maand. De twee duels die toen werden gespeeld, thuis tegen Heerenveen en uit tegen Ens werden allebei gewonnen (1-0 en 0-3).

  Age Hains Boersma soort de 0-1 voor SWZ Boso Sneek op 3 mei 2018. Arjan Reekers en Jurjen de Jong komen te laat.

  Voordat de competitie werd hervat met een uitwedstrijd tegen Espel, speelde Woudsend nog een drietal oefenwedstrijden. Deze gingen allen ruim verloren, waardoor het team een klein tikje kreeg richting de start van de competitie. Toch werd er, in de traditioneel altijd lastige wedstrijd tegen Espel, een punt gepakt in de polder: 2-2. De derby die volgde tegen HJSC ging verloren, maar een week later herstelde Woudsend zich door met 0-2 te winnen in een ijzig koud Bakhuizen. Het leek de opmaat te zijn voor meer punten in de volgende wedstrijd, echter (ont)brak het scorend vermogen de ploeg op tegen Boornbergum’80 en MSC: 0-2 en 0-1. Weer kwam Woudsend in een neerwaartse spiraal terecht. De duels die volgden tegen IJVC, Blokzijl, de ongeslagen kampioen SWZ Boso Sneek (2x) en Heerenveen gingen allemaal verloren. Woudsend dreigde de competitie af te sluiten op de laatste plaats (voor de Leeuwarder Courant een aanleiding voor een interview), maar een overwinning in de laatste wedstrijd voorkwam dat en leverde een 10e plaats op. Er werd na één seizoen afscheid genomen van Hans Hamersma en Dave van Haaren. De opvolger werd al snel gecontracteerd: Woudsender Erik Beuckens. Hij zal met Woudsend definitief weer de weg omhoog in willen slaan in het komende seizoen.

  Enkele statistieken 2015 - heden

  Seizoen Klasse    Eindstand     Grootste overwinning Grootste nederlaag
  2015-2016   5A 10e   Blokzijl - Woudsend (2-5)          Oudega - Woudsend (5-1)
  2016-2017 5D 8e Woudsend - Hielpen (4-1) Woudsend - Sleat (0-5)
  2017-2018 5A 10e Woudsend - Ens (4-1) SWZ - Woudsend (9-0)


  TIP! Klik op bovenstaande seizoenen en bekijk alle uitslagen, doelpuntenmakers en eindstanden.