• 2010-2015

  Van stabiele 5e klasser naar topper in 5e klasse KNVB
  Geschreven door Xander van der Vegt

  Woudsend startte 2010-2011 voor het eerst sinds 2000-2001 weer in de 5e klasse. De voorbereiding op dit seizoen was niet slecht. In de beker verloor Woudsend met 3-0 van Heerenveense Boys maar dit was een topploeg uit de 2e klasse, dus dat was zeker geen schande. Er werd daarnaast wel met 3-0 gewonnen van 4e klasser Heeg waardoor er met enig vertrouwen de competitie werd ingegaan. De eerste wedstrijd werd tegen de degradant uit de 4e klasse, Flamingo gelijkgespeeld met 2-2. Woudsend boekte dit seizoen enkele knappe overwinningen tegen Oudega, Sleat en Scharnegoutum'70 maar eindigde uiteindelijk als 8e. In tegenstelling tot de voorgaande jaren in de 6e klasse waar telkens over drie periodes werd gestreden, werden er in de 5e klasse slechts twee periodes verdeeld waardoor het een stuk lastiger werd om een kans te maken op promotie.

  Wigle Visser snelt langs zijn tegenstander van Oudega op 16 oktober 2010.

  De 5e klasse A stond gedurende het seizoen 2011-2012 in het teken van vele derby's en het was een schitterende competitie. Zo speelde Woudsend dit seizoen tegen onder andere HJSC, Heeg, IJVC, Oudega, Sleat. Onder leiding van de teruggekeerde hoofdtrainer Jan Pasveer begon Woudsend sterk aan het seizoen. Het plaatste zich voor het eerst sinds negen jaar voor de knock-out fase van de beker door in de poulefase Lions'66 (6-3) en Oudega (1-7) ruim te verslaan en gelijk te spelen in Kootstertille. Midden in de competitie, op 22 oktober 2011 mocht het in Damwoude aantreden tegen een topploeg uit de 2e klasse, Broekster Boys. Deze wedstrijd ging helaas met 6-1 verloren.

  Gevaar voor het duel in het bekerduel tegen 2e klasser Broekster Boys in Damwoude (6-1)

  De competitie begon matig, de eerste twee wedstrijden gingen namelijk verloren. Maar na knappe overwinningen tegen SVBS'77 en tegen IJVC (1-2) werd de stijgende lijn ingezet. Woudsend bleef in totaal 8 duels op rij ongeslagen waarna het thuis tegen Sleat misging (2-4). De mooiste wedstrijd van dit seizoen werd gespeeld in Heeg op een doordeweekse avond. Op woensdag 26 oktober 2011 speelde het tegen titelkandidaat Heeg. Veel publiek van beide kanten en spelers van mede-titelkandidaten IJVC en HJSC waren tevens aanwezig. Na een 3-1 achterstand bij rust wist Woudsend alsnog een knap punt mee te nemen uit Heeg, 3-3. Woudsend ging de winterstop in met een 5e plaats. Na de winterstop ging het helaas bergafwaarts. Van de negen wedstrijden werden er slechts drie gewonnen. Ondanks een slechte tweede seizoenshelft eindigde Woudsend dit seizoen met een 6e plek op de ranglijst in de middenmoot.

  IJVC - Woudsend van 24 september 2011 waar Woudsend met 1-2 wist te winnen.

  Na één seizoen Jan Pasveer (vertrokken naar DWP) moest alweer een nieuwe trainer aangesteld worden. Deze werd met ingang van het seizoen 2012-2013, Wouter de Vries uit Workum. De eerste wedstrijd begon Woudsend goed. Een oefenwedstrijd tegen 3e klasser AVC werd met 3-2 gewonnen. Maar na een slechte bekerronde tegen gelijkwaardige tegenstanders als Ouwe Syl, Eastermar en Holwerd, begon ook de competitie slecht voor de roodhemden. Uit de eerste 6 wedstrijden werden slechts 4 punten gehaald. Dit gebeurde in uitwedstrijden tegen SVBS'77 (1-3) en Sleat (2-2). Uiteindelijk werden nog overwinningen geboekt tegen Blokzijl, Oudega en SWZ Boso Sneek maar dit voorkwam niet een zeer teleurstellende 9e plaats op de ranglijst in de winterstop.

  Het contrast tussen voor en na de winterstop was enorm groot, in positieve zin. Er werden vier knappe overwinningen op rij geboekt tegen enkele hoogvliegers als Creil en SVBS'77. De gemakkelijke 3-7 overwinning in en tegen Scharnegoutum'70 bevestigde de uitstekende vorm waarin de jonge ploeg na de winterstop verkeerde. Ondanks gelijke spelen tegen Willemsoord, Sleat en Espel bleef Woudsend in de top van de 2e periode staan. Na het neerzetten van de grootste overwinning in de 5e klasse A van het seizoen, de 8-1 winst op Oudega, ging Woudsend met nog één wedstrijd te spelen aan kop in de strijd om de 2e periode. Ze stonden na 10 wedstrijden spelen op 21 punten en wisten al negen duels op rij ongeslagen te blijven.

  Wie in de winterstop had gedacht dat Woudsend dit seizoen op de laatste speeldag periodekampioen kon gaan worden en daarna slechts twee duels verwijderd was van een terugkeer na 25 jaar in de 4e klasse, had diegene waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch waren de kansen erg groot. In een rechtstreeks duel om de periodetitel werd op 11 mei 2013 in Sneek gespeeld tegen concurrent SWZ Boso Sneek. Onder belangstelling van veel publiek waren de Sneekers op hun eigen kunstgrasveld te sterk voor een zwak Woudsend. Uitgerekend in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen ging de mooie ongeslagen reeks in het jaar 2013, het jaar dat de club 80 jaar bestaat, eraan en ging het seizoen als een nachtkaars uit. SWZ Boso Sneek wist uiteindelijk ook nog te promoveren ten kosten van Marrum wat het allemaal extra zuur maakte voor de roodhemden.

  Harmen Bouwma in actie tijdens het beslissende duel om het periodekampioenschap in Sneek.

  Het seizoen, 2013-2014, kwam Woudsend dus wederom uit in de 5e klasse A met tegenstanders als Sleat, HJSC, Hielpen en Scharnegoutum. Er staat alweer een nieuwe hoofdtrainer aan het roer, Douwe Zeldenrust uit Balk. Na slechte resultaten in de voorbereiding (oefen en beker) begon het de competitie erg sterk. Van de eerste zeven wedstrijden werd er slechts één verloren. Helaas was dit in de derby tegen HJSC (3-1). Vervolgens kwam het drie opeenvolgende wedstrijden niet tot winst, waaronder tegen directe concurrenten Friesland (1-1) en Willemsoord (1-2). Vanaf halverwege november waren de resultaat weer fantastisch. Na vier heerlijke opeenvolgende overwinningen tegen Oudega (5-0), Sleat (0-6), Steenwijk (0-8) FILMPJE en revanche in de derby tegen HJSC (4-1) ging Woudsend zeer terecht als koploper de winterstop in!

  Topschutter Boy Wouda maakte in oktober 2013 zijn 100e competitiedoelpunt namens Woudsend. Hij evenaart hiermee Durk Pietersma en Edwin Reekers, die ook de grens van 100 doelpuntenen ruim passeerden. Lees hier een interview in de Leeuwarder Courant met Edwin Reekers en Boy Wouda.

  Begin maart 2014 was Woudsend nog altijd koploper totdat er tegen medekoploper Willemsoord gespeeld werd op 8 maart 2014. Woudsend verloor onder toeziend oog van 300 mensen en diverse media met maar liefst 4-0. Dit bleek een enorme tik. Mede door blessureleed wist Woudsend van de laatste zes wedstrijden slechts twee te winnen. Zelfs een 2-0 voorsprong tegen LVV Friesland werd dramatisch uit handen gegeven en leidde de grootste nederlaag van het seizoen in. Op de laatste speelronde verloor het thuis met 1-4 van Sleat waardoor zelfs de nacompetitie op het laatst door de neus werd geboord. Zo ging een veelbelovend seizoen na 8 maart als een nachtkaars uit.

  Wytse de Vries in actie op 8 maart 2014 voor 300 toeschouwers tegen destijds medekoploper Willemsoord.

  Na een teleurstellend einde van het vorige seizoen stond er voor de ploeg van Douwe Zeldenrust in 2014-2015 weer een seizoen in de 5e klasse A te wachten. Doelstelling vooraf was duidelijk; promotie realiseren. De voorbereiding was niet slecht. In een bekerpoule met Sleat, Ternaard en Oostergo ging Woudsend bijna door naar de volgende ronde. Na overwinningen tegen Sleat en Ternaard was één punt bij Oostergo genoeg. Echter ging deze spannende wedstrijd met 3-2 verloren.

  In de competitie startte het ook uitstekend. Het won meteen de derby uit bij HJSC met 1-2 en al snel bleken IJVC,W oudsend en Sleat dé kandidaten die gingen strijden om de titel dit seizoen. Gedurende het seizoen werd het gat tussen de nummers drie en vier groter en groter. Halverwege de competitie was IJVC koploper met 31 punten. Woudsend volgde met 28 punten. De roodhemden verloren slechts eenmaal, thuis van IJVC met 1-2 en kenden een prima eerste seizoenshelft. Zo werd Sleat met 5-2 verslagen en werd subtopper Creil op eigen terrein vernederd met 0-8!

  In de tweede periode ging het Woudsend minder goed voor de wind. Het wist de eerste twee wedstrijden niet te winnen en toen in Sleat ook nog werd verloren waren de titelkansen definitief weg. Uiteindelijk plaatste Woudsend zich dit jaar wel voor een plek in de nacompetitie en kon het zich voor het eerst sinds zeven jaar weer opmaken voor promotiewedstrijden. Tegenstander was De Lauwers, de nummer 12 van de 4e klasse B. In Warfstermolen was Woudsend het eerste uur heer en meester en leidde het met 0-2. Vervolgens gaf het de wedstrijd nog bijna weg en eindigde het in 2-2. De return op 23 mei 2015 was in Woudsend. Bij winst was een terugkeer in 4e klasse na 27 jaar een feit. Zover kwam het helaas niet. Woudsend domineerde vanaf de tweede helft de wedstrijd volledig maar na verlenging en dus 120 minuten spelen stond er nog steeds 1-1 op het bord. Een penaltyserie volgde. Hierin bleek De Lauwers de zenuwen het beste de baas. Woudsend kreeg de complimenten, de beste ploeg had verloren. De teleurstelling was enorm. Weer wacht er een seizoen in de 5e klasse. Lees hier het artikel uit de Balkster Courant over het nipt mislopen van promotie.

  Vele toeschouwers zagen Woudsend op 23 mei 2015 na een thriller van meer dan twee uur na strafschoppen verliezen. Weer geen promotie...

  Bekijk hier de gehele promotie/degradatie wedstrijd Woudsend 1 - De Lauwers 1:

  Enkele statistieken 2010 - heden

  Seizoen Klasse    Eindstand     Grootste overwinning Grootste nederlaag
  2010-2011 5A 8e    Woudsend - Lions'66 (7-2)      Tollebeek - Woudsend (7-1)
  2011-2012 5A 6e EBC - Woudsend (2-6) Sleat - Woudsend (5-2)
  2012-2013 5A 6e Woudsend - Oudega (8-1)  SWZ - Woudsend (3-0)
  2013-2014  5A 4e Steenwijk - Woudsend (0-8)  Woudsend - Friesland (2-6) 
  2014-2015 5A 3e Creil - Woudsend (0-8) IJVC - Woudsend (4-0)


  TIP! Klik op bovenstaande seizoenen en bekijk alle uitslagen, doelpuntenmakers en eindstanden.